Home Life is in the details Apple Campus 2: αρχιτεκτονική και στρατηγική, μαζί

Apple Campus 2: αρχιτεκτονική και στρατηγική, μαζί

Αύγουστος 24, 2016

Ήταν το όραμα του Steve Jobs να φτιάξει τα «καλύτερα γραφεία στον κόσμο», όπως είπε ο ίδιος το 2009 κατά την παρουσίαση της ιδέας του για Apple Campus 2 στο δημοτικό συμβούλιο του Cupertino το 2011. Από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα, το 5 δισεκατομμυρίων έργο έχει προχωρήσει σημαντικά και πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2017. Η εταιρεία μάλιστα δημοσιεύει συστηματικά videos για την εξέλιξη της κατασκευής, όπως αυτό που έχουμε εδώ, από τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως βλέπετε, το Apple Campus 2 έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με διαστημόπλοιο και είναι μια ξεκάθαρη προσπάθεια του τεχνολογικού κολοσσού να κάνει μια ηχηρή δήλωση για τις αξίες της, την κουλτούρα της και τη δυναμή της. Μπορεί η NASA να κατασκευάζει τα πραγματικά διαστημόπλοια, στο δικό της τον κλάδο, όμως, η NASA είναι η Apple. Ο ίδιος ο σχεδιασμός του κτηρίου, γενικά, αλλά και τα επιμέρους χαρακτηριστικά του είναι επιλεγμένα ώστε να υπογραμμίζουν τη καινοτόμα, out-of-the-box σκέψη της Apple, τη δέσμευσή της προς τους υπαλλήλους, τους συνεργάτες, αλλά και την κοινωνία και το περιβάλλον και την προσανατολισμένη προς το μέλλον αντιμετώπιση που διαθέτει για τα πάντα.  Και το μήνυμα που στέλνει τελικά: μια εταιρεία που ήταν σε θέση να δαπανήσει τόσα υπέρογκα ποσά και διάλεξε να το κάνει με μια σειρά ανατρεπτικών αποφάσεων , προφανώς είναι μια εταιρεία ισχυρή, αξιόπιστη, ικανή να δημιουργήσει το μέλλον, σωστά;

apple campus 2

Το κυκλικό σε σχήμα κτήριο έχει έκταση περίπου 2.1 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια  και αποτελεί μόνο το 20% του συνολικού campus, με το υπόλοιπο να είναι χώροι πρασίνου. Μάλιστα, τα 83.000 τετραγωνικά πόδια (περίπου το 4% του συνολικού κτηρίου) είναι meeting rooms και χώροι συνεργασίας, ως μια ένδειξη του ομαδικού πνεύματος της Apple. Με το ίδιο σκεπτικό προκρίθηκε η εκτενής χρήση του γυαλιού, σε αντίθεση με τους τοίχους, για να δημιουργεί την αίσθηση της συμμετοχικής εργασίας. Όλο το εξωτερικό του κτηρίου θα καλυφθεί με καμπυλωτά φύλλα γυαλιού, πάνω από 3.000, με την Apple να αναζητά κι εδώ μια έκφραση του μεγέθους της, καθώς κάνει λόγο για τα «μεγαλύτερα φύλλα γυαλιού στον κόσμο».

apple campus 2Το Apple Campus 2 είναι εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς βασίζεται κατά 100% σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης, έχει προβλεφθεί σύστημα φυσικού εξαερισμού, ώστε να μη χρειάζεται η χρήση air-condition για τα 3/4 του χρόνου. Ακόμη και τα φυτά που επιλέχθησαν για τους χώρους πρασίνου είναι τέτοια ώστε να μη χρειάζονται πολύ νερό για την ανάπτυξή τους, ενώ δημιουργείται σύστημα ανακύκλωσης νερού, για ακόμη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Πέρα από τη δημιουργικότητα και την περιβαλλοντική ευαισθησία, το Apple Campus 2 προωθεί ένα lifestyle ευεξίας και δυναμισμού, με τεράστια γυμναστήρια, ποδήλατα για τις μετακινήσεις και χώρους χαλάρωσης. Με τον πολύ εύγλωττο τρόπο αυτό η εταιρεία παίρνει θέση στο πολύ καίριο θέμα το work-life balance και συνδυάζει, τρόπον τινά και τα δύο, κάτω από μία.. στέγη.

Apple Campus 2: στρατηγική κι αρχιτεκτονική μαζί

Αυτό το πολύ επίκαιρο παράδειγμα, είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να δούμε πώς η αρχιτεκτονική και τα κτήρια είναι στην πράξη αναπόσπαστα μέρη της εταιρικής ταυτότητας, στοιχεία της στρατηγικής κι ακόμη και πηγές ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Η Apple επενδύει τεράστια ποσά για να φτιάξει έναν άρτιο αρχιτεκτονικά χώρο, η πιο μεγάλη αξία του οποίου είναι το μήνυμα που στέλνει προς perforated aluminiumτον κόσμο: για την εταιρεία, γι αυτά που είναι, γι αυτά που πρεσβεύει και γι αυτά που μπορεί να κάνει.

Είναι ακριβώς η ίδια λογική που χαρακτηρίζει τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως του μεγέθους της εταιρείας τους, που βλέπουν τη «μεγάλη εικόνα», βλέπουν τα κτήριά τους μέσα από τα μάτια των πελατών, των συνεργατών και του ευρύ συνόλου και επιλέγουν με γνώμονα το μέλλον, όχι το περιοριστικό παρόν. Γι αυτούς, η επένδυση σε κορυφαία υλικά, σε λεπτομέρειες που  υπογραμμίζουν την προσωπικότητα της μάρκας, σε σχέδια ανατρεπτικά, που επικοινωνούν τη δημιουργικότητα, ή παραδοσιακά που υπογραμμίζουν την ιστορία της εταιρείας, όλα αυτά είναι αποφάσεις στρατηγικές, συνυφασμένες με την ουσία της επιχείρησής τους. Και, σαφώς, η αντιμετώπιση και η αντίληψη δεν αναγνωρίζει οικονομικούς περιορισμούς: ακόμη κι ένα μόνο κατάστημα, λίγο τετραγωνικών, υιοθετώντας αυτή τη λογική που τόσο ξεκάθαρα ενσαρκώνει η Apple, μπορεί και θα κάνει τη διαφορά, με τη δύναμη της αρχιτεκτονικής.

You may also like