Home Αρχιτεκτονική 9 λόγοι να γίνεις αρχιτέκτονας (από το ArchDaily.com)

9 λόγοι να γίνεις αρχιτέκτονας (από το ArchDaily.com)

Σεπτέμβριος 7, 2016

Να  αποφασίσεις να γίνεις αρχιτέκτονας δεν είναι εύκολο. Συχνά, οι μαθητές πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν ξεχωριστό ταλέντο στο σχέδιο ή εξαιρετικά υψηλούς βαθμούς στα μαθηματικά πριν καν σκεφτούν την πιθανότητα να δώσουν για Αρχιτεκτονική. Και μετά, αφού μπουν στη σχολή, αποκαρδιώνονται από τα βουνά των εργασιών που έχουν μπροστά τους.

Οι σπουδές για να γίνεις αρχιτέκτονας αλλάζουν από χώρα σε χώρα, αλλά σε γενικές γραμμές χρειάζεσαι περίπου 5-7 χρόνια για να πάρεις Master και μετά μερικά ακόμη χρόνια για να πάρεις την άδεια και να μπεις στην αγορά εργασίας. Προφανώς αυτοί οι υπολογισμοί δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικοί, ειδικά αν σκεφτείς ότι κάπου αντίστοιχο χρόνο χρειάζονται για τις σπουδές τους οι δικηγόροι και οι γιατροί, κι ο μέσος αρχιτέκτονας δε βγάζει όσα εκείνοι- ή ότι 1 στους 4 φοιτητές αρχιτεκτονικής στην Αγγλία αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη.  Αυτά τα θέματα πρέπει να τα λύσει η αρχιτεκτονική ως κλάδος. Όμως, πέρα από αυτά, υπάρχουν ακόμη πολύ λόγοι να ερωτευτεί κανείς την αρχιτεκτονική και να την ακολουθήσει ως επάγγελμα. Ακολουθούν μόνο κάποιοι απ’ αυτούς:

να γίνεις αρχιτέκτονας

Image © Leandro Fuenzalida

1. Οι αρχιτέκτονες μπορούν αν εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους

Από τους κύριους λόγους να γίνεις αρχιτέκτονας είναι ο τρόπος που ο κλάδος αποδέχεται την ατομικότητα του καθένα. Προφανώς, το να χτίζεις κτίρια είναι από μόνο του αρκετά δημιουργικό. Αλλά, πέρα από αυτό, σου επιτρέπεται- και μάλιστα ενδείκνυται- να έχεις το προσωπικό σου στυλ που διακρίνει τη δουλειά σου. Αυτή η ιδέα της «αυθεντικής ζωής» είναι της μόδας τελευταίας και το να γίνεις αρχιτέκτονας είναι ένας καλός τρόπος για να το καταφέρεις: μπορείς να φοράς ό,τι θέλεις, να διαλέγεις τα πιο παράξενα γυαλιά και να ζεις όπως θες. Αυτή η ταινία μικρού μήκους, που προτάθηκε και για Όσκαρ, δείχνει πόσο διασκεδαστικό μπορεί να είναι όλο αυτό.

2. Οι αρχιτέκτονες βλέπουν (πολύ ξεκάθαρα) τους καρπούς των κόπων τους

Πιθανότατα το μεγαλύτερο προτέρημα του να είσαι αρχιτέκτονας είναι ότι η δουλειά σου ζει περισσότερο από εσένα, για να θυμίζει στους ανθρώπους τις προσπάθειές σου. Μπορείς τελικά να ζήσεις μια ζωή μεγαλύτερη από τα χρόνια που θα είσαι στη γη, γιατί τα κτίρια που θα κτίσεις θα σε αντιπροσωπεύουν. Εξαιτίας της -κυριολεκτικά- «υλικής φύσης» της δουλειάς, είναι δύσκολο να αμφισβητήσεις τη δουλειά σου, ειδικά όταν αυτοί είναι 10 όροφοι που βρίσκονται μπροστά σου και σε κοιτάνε. Σε μερικά μέρη, οι αρχιτέκτονες ενθαρρύνονται να υπογράφουν τα κτίριά τους, οπως οι καλλιτέχνες, με μια επιγραφή ή μια λεπτομέρεια.  Μάλιστα στο Οντάριο, μια νέα οδηγία επιβάλλει να φαίνεται ξεκάθαρα το όνομα του αρχιτέκτονα, στην είσοδο ή την πρόσοψη όλων των κτιρίων πάνω από 1000 τετραγωνικά.

να γίνεις αρχιτέκτονας

Image © Leandro Fuenzalida

 

3. Οι αρχιτέκτονες δε βαριούνται στο πανεπιστήμιο

Η Αρχιτεκτονική είναι μια δύσκολη σχολή, ταυτόχρονα όμως είναι διασκεδαστική εξαιτίας όλων των εμπειριών που θα αποκομίσεις. Γνώσεις και θεωρίες από άλλα γνωστικά πεδία είναι πολύ καλοδεχούμενα στην αρχιτεκτονική, κι αυτά τα πεδία μπορούν να σχετίζονται με την κοινωνία, τη φιλοσοφία, τα οικονομικά. Εξαιτίας αυτού που μεγάλου φάσματος, πολλές σχολές συμβουλεύουν τους σπουδαστές να διευρύνουν τις γνώσεις τους, προσθέτοντας μαθήματα από άλλες σχολές- από περιβαλλοντικές σπουδές μέχρι επιστήμη υπολογιστών.  Αν κάτι από αυτά σε ενδιαφέρει πολύ, όταν γίνεις αρχιτέκτονας θα το ενσωματώσεις στη δουλειά σου. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλο περιθώριο αυτοσχεδιασμού στις αρχιτεκτονικές σπουδές, κι αυτό είναι πραγματικά διασκεδαστικό. Σε αντίθεση με τους φοιτητές των θετικών σπουδών που πρέπει να ακολουθούν προγράμματα εργαστηρίων και τους φοιτητές των θεωρητικών που χάνονται μέσα σε ατελείωτα κείμενα, οι φοιτητές της αρχιτεκτονικής ενθαρρύνονται διαρκώς να είναι καινοτόμοι. Ποιος είπε ότι δε μπορείς να προσθέσεις εντυπωσιακά οπτικά εφέ στην εργασία σου, ώστε να εξηγήσεις την ιδέα σου καλύτερα- και να πάρεις και καλύτερους βαθμούς;

Να γίνεις αρχιτέκτονας

Image © Leandro Fuenzalida

4. Συχνά οι αρχιτέκτονες είναι «ειδικοί» στα πάντα

Όπως είπαμε, αυτό που κάνει τις σπουδές αρχιτεκτονικής πολύ ενδιαφέρουσες, είναι οι διαφορετικές προσλαμβάνουσες και η έρευνα που πρέπει να κάνεις συστηματικά- πρώτα ως φοιτητής και μετά ως επαγγελματίας. Δε μπορείς να πεις ποτέ ότι έχεις «υπερβολικά πολλές γνώσεις» αν είσαι αρχιτέκτονας. Κάθε καινούργια δουλειά είναι μια ευκαιρία να μάθεις νέες τεχνολογίες, θεωρίες οργάνωσης που δεν ήξερες ή νέους τρόπους κατασκευής. Για να εφαρμόσεις αυτές τις πληροφορίες στο σχέδιο του κτιρίου σου, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι γρήγορα τις εξειδικευμένες γνώσεις κάθε τεχνικής που θα χρησιμοποιήσεις, ώστε να μπορείς να συνεννοηθείς με τους επαγγελματίες που θα την εφαρμόσουν. Σα μαέστρος σε μια ορχήστρα, που είναι όλη η ομάδα που θα κάνει την κατασκευή, οι αρχιτέκτονες γίνονται, κατά κάποιο τρόπο, ειδικοί σε όλα.

5. Οι αρχιτέκτονες μαθαίνουν καλά να υποστηρίζουν τη γνώμη τους

Ο καθένας από εμάς έχει κάποια κτίρια που τα βρίσκει πραγματικά όμορφα. Συχνά, οι μαθητές επιλέγουν την αρχιτεκτονική γιατί νιώθουν να τους συγκινεί πραγματικά η ομορφιά κάποιων κτιρίων- όμως στην τάξη το «όμορφο» δεν είναι ακριβώς επιχείρημα για να πείσει συμφοιτητές και καθηγητές. Ένας απλός κανόνας είναι ότι σου αρέσει μια φόρμα, ένα μοτίβο, μια λεπτομέρεια ή ο,τιδήποτε, πρέπει να υπερβείς την «ομορφιά» του και να παρουσιάσεις την επιλογή σου με τα επιχειρήματα και την ορολογία που θα πείσουν έναν αρχιτέκτονα. Αυτό συχνά πυροδοτεί έντονους διαλόγους και αντιπαραθέσεις μεταξύ επαγγελματιών, οι οποίοι μπορούν να συνεχιστούν και γραπτώς. Τα κείμενα που αφορούν την αρχιτεκτονική έχουν πολύ πλούσιο λεξιλόγιο και ζωντανό ρητορικό ύφος, που συχνά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την ποίηση!

 6. Οι αρχιτέκτονες μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν το στρες, το πολύ στρες!

Υπάρχουν διάφορες έρευνες που λένε ότι οι ψυχικές ασθένειες μαστίζουν τις σχολές αρχιτεκτονικής, για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι. Όμως, στρεσογόνοι παράγοντες υπάρχουν σε όλες τις δουλειές, σε όλους τους κλάδους. Χωρίς να υποτιμάμε σε καμία περίπτωση τη σοβαρότητα της κατάστασης, σημειώνουμε απλώς ότι υπάρχουν άλλα τόσα παραδείγματα αρχιτεκτόνων που μπήκαν στον κλάδο με ορμή κι ενέργεια και αντιστάθηκαν σθεναρά σε όλες τις δυσκολίες, χωρίς να βλάψουν την υγεία τους. Το να γίνεις αρχιτέκτονας είναι ένα εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης, για να καταλάβεις τι είναι αυτό που χρειάζεσαι πραγματικά και πώς θα είσαι επιτυχημένος, με τους δικούς σου όρους.

7. Οι αρχιτέκτονες μπορούν να κάνουν αυτό που αγαπούν για όλη τους τη ζωή

Αν υποθέσουμε ότι αυτό που αγαπάς είναι η αρχιτεκτονική, δε θα σε εμποδίσει τίποτα να ασχολείσαι μαζί της και μετά την ηλικία της σύνταξης. Όπως λέει και το ρητό «Διάλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δε θα χρειαστεί να ξαναδουλέψεις για την υπόλοιπη ζωή σου».  Πολλοί κορυφαίοι αρχιτέκτονες σήμερα συνεχίζουν να ασχολούνται με τις πολύ επιτυχημένες εταιρείες τους, ακόμη και δεκαετίες μετά την επίσημη συνταξιοδότηση- ορεξάτοι, σα να μη δούλεψαν ούτε μια μέρα στη ζωή τους.

να γίνεις αρχιτέκτονας

Image © Leandro Fuenzalida

8. Οι αρχιτέκτονες έχουν υψηλό status

Χάρη στο χαρακτηρισμό της, ως η μητέρα των τεχνών, και την εξέλιξή της σε ένα επάγγελμα με επιρροή, η αρχιτεκτονική έχει επιτύχει να είναι αναγνωρισμένη ως αξιόλογη ενασχόληση, σχεδόν καθολικά. Στην καθημερινότητα, οι πελάτες των αρχιτεκτόνων είναι συνήθως άτομα της ανώτερης κοινωνικής τάξης. Γενικά, οι μύθοι και η αίγλη που περιβάλλουν το επάγγελμα και που δεν έχουν να κάνουν με τη δουλειά καθαυτή, σου δίνουν μια καλή ευκαιρία να εντυπωσιάσεις τους άλλους, ενώ παράλληλα κάνεις αυτό που σου αρέσει.

9. Οι αρχιτέκτονες βελτιώνουν τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι προϊόν της κοινωνικής αναδιάταξης του 20ου αιώνα Με τη προσδοκία για έναν καλύτερο κόσμο, οι οραματιστές της αρχιτεκτονικής ανέπτυξαν μια ηρωική ρητορική, που συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα, ακόμη κι αυτούς που δε ξέρουν ακριβώς πώς να ξαναμπούν σ’ εκείνο το πνεύμα. Μπορεί για μια στιγμή να χάσαμε την πίστη μας σ’ εκείνο το όραμα, όμως οι νέες πρακτικές σήμερα αναβιώνουν την κοινωνική ατζέντα της αρχιτεκτονικής.

Ο σκοπός είναι πάντα να γίνονται οι ζωές των ανθρώπων καλύτερες, κι όταν αυτός επιτυγχάνεται, αφήνει ένα απερίγραπτα ικανοποιητικό συναίσθημα. Δυστυχώς, οι αρχιτέκτονες είναι οι πιο αυστηροί κριτές της αρχιτεκτονικής κι έχουν μια τάση να προσέχουν τα κακά παρά τα καλά παραδείγματα. Όμως, δε πρέπει να ξεχνάμε τις μικρές επιτυχίες: μια ηλικιωμένη γυναίκα που είναι άνετη μέσα στο διαμέρισμά της, μετά την ανακαίνιση για διευκολύνει την κινητικότητά της ή ένας χαμηλόμισθος εργαζόμενος που απολαμβάνει τη θέα των κτιρίων καθώς πηγαίνει στη δουλειά του. Η αρχιτεκτονική είναι σημαντική και η πρόσβαση που σου δίνει να αγγίζεις τις ζωές τω ανθρώπων, είναι λόγος για να γίνεις αρχιτέκτονας.

Πηγή: www.archdaily.com

You may also like