Home Life is in the details 5 τρόποι χαλάρωσης στο σπίτι

5 τρόποι χαλάρωσης στο σπίτι

Ιούνιος 10, 2016

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά ακούμε συνεργάτες και φίλους να δηλώνουν «πολύ αγχωμένοι», ότι δε μπορούν να χαλαρώσουν, ότι δε κοιμούνται καλά κλπ εξαιτίας όλων αυτών που πρέπει να κάνουν αλλά δε θέλουν, κι αυτών που θέλουν να κάνουν αλλά δε μπορούν. Σκεφτήκαμε λοιπόν αν θα μπορούσαμε να καταγράψουμε μερικές ιδέες και τρόπους που θα διευκολύνουν τη χαλάρωση, όμως μέσα στο σπίτι, εύκολα και οικονομικά. Εξάλλου, το σπίτι μας, το comfort zone μας, πρέπει από μόνο του να λειτουργεί χαλαρωτικά στην ψυχολογία και τη διάθεση μας, όποτε να μερικοί τρόποι για να γίνει αυτό, άμεσα:

Relaxation-at-home-970x592px-450x275

  1. Αποσυνδεθείτε: Καταλαβαίνουμε τους ενδοιασμούς, αλλά καλό θα ήταν να το δοκιμάσετε σε πρώτο στάδιο και θα δείτε ότι θα νιώσετε «ελεύθεροι». Πώς; Είμαστε σε μια εποχή όπου το διαδίκτυο είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας μας με τους ανθρώπους, και αυτό σε πολλά επίπεδα είναι θετικό, αλλά το γεγονός ότι είμαστε συνεχώς online για να ελέγξουμε τα emails μας, να απαντήσουμε σε μηνύματα, να μην σταματάμε τα tweets και τα like στο Instagram και Facebook κλπ μας δημιουργεί διαρκώς μια αίσθηση εκκρεμότητας, ότι πάντα έχουμε να κάνουμε κάτι. Επιχειρήστε να αποσυνδεθείτε για λίγο, ενόσω είσαστε στο σπίτι, ασχοληθείτε με κάτι που σας ευχαριστεί και θυμηθείτε τι θα πει πραγματικά ποιοτικός χρόνος.
  2. Καθαρίστε το μυαλό σας: Στην καρδιά του διαλογισμού και όλων των τεχνικών της χαλάρωσης βρίσκεται αυτή ακριβώς η ικανότητα (διότι περί τέτοιας πρόκειται), να αποστασιοποιούμαστε από τις σκέψεις μας, να τις παρακολουθούμε και να τις αφήνουμε να φεύγουν. Βρείτε ένα μέρος στο σπίτι που είναι ήσυχο, φροντίστε να μη σας διακόψει κανείς για 15-20 λεπτά, αν θέλετε βάλτε χαλαρωτική μουσική και ανάψτε αρωματικά κεριά και συνέχεια αναπνεύστε βαθιά και νιώστε το οξυγόνο να πηγαίνει παντού στο σώμα σας. Επικεντρωθείτε στους χτύπους της καρδιάς σας, μεταφέρετε τη σκέψη σας αργά σε κάθε σημείο του σώματός σας κι αν νιώσετε τις επίμονες σκέψεις να παρεμβαίνουν, απλά αφήστε τες να φύγουν. Δε θα πιστεύετε πόσο αναζωογονητική μπορεί να είναι μια τέτοια τεχνική, χωρίς να χρειάζεται να πάτε ούτε βήμα μακριά από το δωμάτιό σας.
  3. Αφήστε ένα βιβλίο να κάνει τη δουλειά: Και όταν λέμε βιβλίο, εννοούμε κανονικό, όχι ebook. Ο σκοπός παραμένει να απομακρυνθούμε για λίγο από την πίεση της ημέρας και ό,τι μας τη θυμίζει και με το tablet ανά χείρας αυτό δεν είναι εφικτό. Επομένως, πιάστε το αγαπημένο σας βιβλίο, καθίστε τον καναπέ ή την πολυθρόνα σας, βυθιστείτε εντελώς στην ιστορία του βιβλίου, νιώστε το χαρτί όταν γυρίζετε σελίδα, ακούστε τον ήχο που κάνει… Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας μέσα στην ιστορία και με αυτό τον τρόπο θα βρείτε την ηρεμία που ψάχνετε.
  4. Sanum Per Aqua: Μπορεί αυτή η φράση να παραπέμπει σε SPA, όμως μπορείτε να έχετε όλη την εμπειρία, στο σπίτι σας. Γεμίστε τη μπανιέρα σας ζεστό νερό, φτιάξτε την ατμόσφαιρα στο μπάνιο σας έτσι ώστε το φως να είναι διακριτικό και τα αρώματα χαλαρωτικά, ακουμπήστε το κεφάλι σας σε μια διπλωμένη πετσέτα και μέχρι να κρυώσει το νερό (ή για όσο χρόνο καταφέρατε να ξεκλέψετε έστω) μη κάνετε απολύτως τίποτα.
  5. Το αγαπημένο σημείο: Λέγαμε και σε προηγούμενο post ότι μέσα στο σπίτι μας, πρέπει να έχουμε μια αγαπημένη γωνία, ένα μέρος ειδικά φτιαγμένο για να φιλοξενεί αυτό που αγαπάμε να κάνουμε, τη γωνιά της απόλαυσης. Όσο κι αν νιώθετε υπερένταση κι ότι δεν έχετε χρόνο για τέτοια, πηγαίντε έστω για λίγο στη δική σας γωνιά της απόλαυσης –οποιοδήποτε σημείο μέσα στο σπίτι σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει- και καθίστε εκεί προσπαθώντας να μη κάνετε τίποτα. Ο χώρος από μόνος του όταν είναι οικείος έχει θεραπευτική δράση, γιατί αυτό το μέρος είναι εκεί που νιώθετε ασφαλής, είναι το σημείο μέσα στο σπίτι που εκφράζει εσάς και τα όνειρά σας κι επομένως ένας καλός τόπος για να ηρεμήσετε και να αναδιοργανωθείτε.

You may also like