Home Life is in the details Συμβουλές για σπίτι χωρίς άγχος

Συμβουλές για σπίτι χωρίς άγχος

Ιούνιος 10, 2016

Το σπίτι μας είναι το καταφύγιό μας, ο χώρος που εκφράζει αυτό που είμαστε κι αυτό που νιώθουμε. Αν λοιπόν το σπίτι είναι ο καθρέφτης μας, τότε σίγουρα πρέπει να δώσουμε αρκετή προσοχή στο πώς είναι και πώς φαίνεται, σωστά;  Η συγγραφέας Christa O’Leary, στο βιβλίο της «Σπίτι σε αρμονία – Πώς να σχεδιάσετε μια ζωή γεμάτη έμπνευση», έχει κάποιες χρήσιμες συμβουλές σχετικά μ’ αυτό:

  1. Μη δημιουργείτε μαύρες τρύπες μέσα στο σπίτι, κάθε δωμάτιο μετράει: Συμβαίνει μερικές φορές να μην έχουμε προλάβει ή να μην έχουμε μπορέσει να διακοσμήσουμε όλα τα δωμάτια με την ίδια προσοχή, και τελικά ένα απ’ όλα να μη μας εκφράζει καθόλου: είναι το δωμάτιο στο οποίο συνήθως έχουμε την πόρτα κλειστή. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι έχουμε δημιουργήσει μέσα στο ίδιο μας το σπίτι μια «μαύρη τρύπα», ένα σημείο που –χωρίς να το καταλάβουμε- μας χαλάει τη διάθεση και μας γεμίζει αρνητική ενέργεια. Τοποθετήστε σε κάθε χώρο έστω μια μικρή προσωπική πινελιά, με λεπτομέρεια που θα σας εκφράσει. Εξάλλου το έχουμε πει, η ζωή είναι στις λεπτομέρειες!
  2. Σπίτι και ζωή σε τάξη: Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούτε, σίγουρα, ότι η ακαταστασία στο χώρο γύρω μας αποκαλύπτει και ταυτόχρονα προκαλεί ακαταστασία και μέσα μας. Ειδικά εκείνες τις ώρες που ψάχνουμε βιαστικά αλλά μάταια να βρούμε κάτι, το σπίτι παύει να είναι το “comfort zone “ μας και γίνεται η πηγή του άγχους μας. Βάλτε μια μικρή καθημερινή ρουτίνα, τουλάχιστον, που θα την ακολουθείτε και θα τακτοποιείτε τα βασικά στο χώρο γύρω σας.
  3. Διοίκηση και Οργάνωση και στο σπίτι: Έχετε τα έπιπλα και τα αξεσουάρ που χρειάζεστε για να κρατήσετε το σπίτι σε τάξη; Γιατί αν όχι, είναι σα να βάζετε τρικλοποδιά στον εαυτό σας! Βεβαιωθείτε ότι έχετε τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους, κρεμάστρες και κουτιά για τη ντουλάπα σας, κλειδοθήκες και μπολ κοντά στην πόρτα, χώρους για τα περιοδικά, για το κινητό και για τα καθημερινά σας.
  4. Χρησιμοποιήστε το χρώμα, σωστά:Κάποια χρώματα μας χαλαρώνουν, άλλα μας βοηθούν να συγκεντρωθούμε κι άλλα μας γεμίζουν ενέργεια. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, έτσι ακριβώς επιδρούν τα χρώματα στη διάθεσή μας κι αυτό μπορεί να φανεί πολύτιμο καθώς σχεδιάζουμε το χώρο μας. Παρατηρήστε πώς αντιδράτε εσείς στα διάφορα χρώματα και τοποθετήστε τα μέσα στο χώρο με τρόπο που σας χαλαρώνει και σας κάνει να νιώθετε καλά.
  5. Κρατήστε μόνο τις καλές αναμνήσεις: Τα αναμνηστικά είναι σημαντικά, γιατί αυτά που ζούμε είναι μέρος του εαυτού μας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πράγματα που συνδέονται με αρνητικές σκέψεις πρέπει να παραμείνουν στο χώρο μας. Απομακρύνετε ο,τιδήποτε σας στενοχωρεί, για να κάνετε το σπίτι σας πηγή θετικής και μόνο θετικής ενέργειας.
  6. Η δύναμη των λέξεων:Αν έχετε λέξεις που σας εμπνέουν, ή ίσως ένα προσωπικό slogan, γιατί να μη το βάλετε μέσα στο χώρο που ζείτε; Μπορείτε να φτιάξετε ένα πίνακα ή ένα διακοσμητικό, κάτι που θα εμφανίζει τη φράση που σας παρακινεί μπροστά σας διαρκώς. Θα εκπλαγείτε πόση δύναμη και ενέργεια μπορεί να σας δώσει!
  7. Δώστε χώρο στη φύση:Ακόμη κι αυτοί που μεγάλωσαν στις πόλεις έχουν τη φύση μέσα τους, σα μια εικόνα ανεμελιάς, ηρεμίας και αρμονίας. Βρείτε το στοιχείο της φύσης που σας εκφράζει περισσότερο και κάντε του χώρο μέσα στο σπίτι σας: βάλτε λουλούδια, γλάστρες, πηγές με νερό και αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της!
  8. Όλα είναι αέρας!:Μην υποτιμάτε το ρόλο του αέρα στη διάθεση και την ενέργεια του σπιτιού σας. Φροντίστε να ανοίγετε τα παράθυρα για να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα το πρωί και μη ξεχνάτε να πάρετε βαθιές ανάσες, για το «καλημερα» σας!
  9. Γωνιές διασκέδασης:  Αφιερώστε μια γωνία μέσα στο σπίτι σας για να κάνετε αυτό που σας διασκεδάζει, μόνους ή με φίλους. Αν είστε τύποι των επιτραπέζιων, τοποθετήστε ένα τραπέζι με μαξιλάρια και τα παιχνίδια. Αν προτιμάτε να ακούτε μουσική, βάλτε τα ηχεία σας και μια αναπαυτική πολυθρόνα στη «γωνία της απόλαυσης».

You may also like