Home Life is in the details Αποτυπώνοντας τις λεπτομέρειες- Photography Class 101

Αποτυπώνοντας τις λεπτομέρειες- Photography Class 101

Ιούλιος 19, 2016

Μπορεί να είναι από τις πιο διαδεδομένες νέες μας συνήθειες, η φωτογραφία όμως στην ουσία της είναι η τέχνη της αποτύπωσης της πραγματικότητας, στη πιο μικρή ανεπαίσθητη λεπτομέρεια. Συχνά, κοιτώντας σε λήψεις που συμπεριλαμβάνονται σε εκθέσεις ή σε περιοδικά όπως το National Geographic βλέπουμε την πραγματικότητα με τρόπο που δε θα τη σκεφτόμασταν, με έμφαση στις παράξενες αντιπαραθέσεις και τις μικρές παραδοξότητες της καθημερινότητας. Οι φωτογράφοι αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουν και αποτυπώνουν το περιβάλλον τους, χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία για να αποτυπώσουν σε εικόνα το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, όπως για παράδειγμα μια ποικιλία από φακούς, αλλάζουν την γωνία της φωτογραφικής είτε χρησιμοποιούν μεγάλους χώρους έκθεσης.

Μια φωτογραφία για κάθε λεπτομέρεια

φωτογραφία-101

Όταν η λεπτομέρεια αφηγείται την ιστορία

Μια αποτύπωση της λεπτομέρειας μπορεί να είναι μια εικόνα με οποιοδήποτε αντικείμενο που σας ενδιαφέρει, που είναι μικρό ή «μικρό» σε σύγκριση με όλο το αντικείμενο. Οι λεπτομέρειες συνήθως αφηγούνται μια ιστορία, εστιάζοντας σε ένα πολύ μικρό κομμάτι ή διαμορφώνουν νέες εικόνες, καθώς βάζουν στο επίκεντρο μέσω διάφορων τεχνικών ένα στοιχείο  που υπό άλλες συνθήκες θα περνούσε απαρατήρητο.

 

Μια φωτογραφία πολλά επίπεδα

Τα διαφορετικά επίπεδα /στρώματα στη φωτογραφία είναι αυτά που δίνουν το βάθος της εικόνας σας,  φέρνουν αυτό που θέλετε να προβάλετε μπροστά και κάνουν το αποτέλεσμα πιο ενδιαφέρον για το θεατή. Συχνά μάλιστα βλέπουμε τη φωτογραφία να επικεντρώνεται αποκλειστικά σε ένα πράγμα, σε κοντινή απόσταση, αγνοώντας το φόντο.  Αυτή η τεχνική είναι ενδιαφέρουσα σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως στα extreme close-ups , όμως σε γενικές γραμμές αυτό που λένε οι φωτογράφοι είναι ότι είναι προτιμότερο να συμπεριλαμβάνεται και το φόντο στην εικόνα σας γιατί βοηθά το θεατή να τοποθετήσει το θέμα σε ένα πλαίσιο.

Φωτογραφίζοντας τη λεπτομέρεια από μακριά

Το θέμα με τη φωτογράφηση των λεπτομερειών, ειδικά αν προσπαθούμε να τις εντάξουμε σε ένα πλαίσιο ώστε να φαίνεται και το φόντο, δεν είναι να πλησιάζουμε πολύ στο αντικείμενο και να κάνουμε τη λήψη από πολύ κοντά. Το καλύτερο είναι  η φωτογραφία να παρθεί σε μια κανονική απόσταση εστιάζοντας στην λεπτομέρεια και θολώνοντας το υπόλοιπο background. Εναλλακτικά, μπορείτε να τονίσετε την λεπτομέρεια σας με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα την επιλεκτική εστίαση ή το παιχνίδι με το φως που θα δώσει έμφαση στο κεντρικό σας θέμα.

Οι αντανακλάσεις στη φωτογραφία

φωτογραφία 101

Όλη η ιστορία μέσα από μια αντανάκλαση.

Αξιοποιώντας τις αντανακλάσεις μπορούμε να συνθέσουμε από την αρχή μια σκηνή με διαφορετικό τρόπο, δίνοντας μια άλλη αίσθηση και μια πιο καλλιτεχνική διάσταση. Όταν θέλουμε να φωτογραφίσουμε μια λεπτομέρεια αλλά μέσα απο την αντανάκλαση θα πρέπει να επιλέξουμε αυτή που προσθέτει κάτι στην ιστορία, που βάζει τις χίλιες λέξεις στη μια εικόνα. Για παράδειγμα, η εικόνα δίπλα λήφθηκε σε σκηνή ατυχήματος. Ένα αυτοκίνητο είχε χτυπηθεί από ένα τρένο. Για έναν φωτογράφο εφημερίδας τέτοιες σκηνές είναι συνηθισμένες, όμως εδώ η τεχνική την κάνει διαφορετική: αντί να δείχνει την όλη σκηνή, έχει επικεντρωθεί στο ραγισμένο παρμπρίζ και άφησε την αντανάκλαση για να πει το υπόλοιπο της ιστορίας. Δεν βλέπετε ένα αυτοκίνητο ή ένα τρένο, αλλά μπορείτε αμέσως να καταλάβετε τι συνέβη.

Λουλούδια & Ζώα

Τα λουλούδια είναι επίσης ένα κλασικό θέμα για φωτογραφίες με λεπτομέρεια. Κι ενόσω είναι πολύ όμορφες, υπάρχουν πια τόσες πολλές από αυτές τις φωτογραφίες που δύσκολα κάποια πλέον μπορεί να ξεχωρίσει. Ένας καλός τρόπος για να τραβήξετε αυτό το πλάνο λεπτομέρειας είναι να υπερτονίζετε το φως.

φωτογραφία 101

Μια σκηνή που αξίζει να φωτογραφηθεί

 

Τα πουλιά και τα έντομα ανήκουν στην κατηγορία των ζώων που μπορούν να φωτογραφηθούν με λεπτομέρεια. Το μικρό πουλί στην

εικόνα ήταν άρρωστο και τώρα του δίνετε η κατάλληλη θεραπεία για να γίνει καλά. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, να είστε υπομονετικοί, να κινείστε αργά και να τραβάτε πολλές φωτογραφίες ούτως ώστε να πετύχετε την τέλεια εικόνα. Οι φωτογραφίες με πεταλούδες είναι σχεδόν τόσο παραγωγικές όσο αυτές με λουλούδια αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να τις πετύχετε. Οι κινήσεις τους είναι απρόβλεπτες, και όταν νομίζετε ότι πρόκειται να έχετε όλη την ώρα στον κόσμο για να τις βγάλετε φωτογραφία, τότε είναι που αποφασίζουν να πετάξουν μακριά. Αυτό που παίρνει την εικόνα στο επόμενο επίπεδο είναι όταν μπορείτε να αποτυπώσετε τις πεταλούδες όταν  αλληλοεπιδρούν με τους ανθρώπους. Κι αυτό που χρειάζεστε για να το πετύχετε είναι πολλή υπομονή.

 

Φωτογραφίζοντας την υφή

Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της λεπτομέρειας, είναι μια πολύ καλή τεχνική για τη λήψη της υφής. Το ξύλο, το ύφασμα, το δέρμα και τα τρόφιμα είναι όλα πολύ καλά θέματα για την υφή. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν φωτογραφίζετε την  υφή είναι ότι το φως θα επηρεάσει δραστικά στο πώς εμφανίζεται.

Βάζοντας πλαίσια (Framing)

Πλαισιώνοντας ένα μεγαλύτερο αντικείμενο σε μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι πολύ ενδιαφέρον (σκεφτείτε πόσες φωτογραφίες είδατε με το ήλιο ανάμεσα στα δάχτυλα των φίλων σας). Αυτή δεν είναι ακριβώς φωτογραφία λεπτομέρειας, αλλά κι εδώ πρέπει να στήσετε από πριν το μυαλό σας το σκηνικό και να δώσετε προσοχή στην προοπτική και την εστίαση. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια κωμική ματιά κάνοντας τα πράγματα να φαίνονται μέσα σε ένα άλλο μικρό αντικείμενο. Φανταστείτε τα παράθυρα του κουκλόσπιτου που πλαισιώνουν ένα πραγματικό σπίτι.

Φωτογραφίζοντας τα απαρατήρητα

Φωτογραφία 101

Χωρίς το φακό, λίγοι θα προσέχαμε την ομορφιά αυτής της εικόνας

Το πιο ευχάριστο μέρος της φωτογράφησης όταν αφορά λεπτομέρειες είναι να βρει κανείς εκείνες τις μικρές στιγμές στον κόσμο που περνούν  απαρατήρητες και να τις βγάλει στην επιφάνεια. Για τους φανατικούς της φωτογραφίας, αυτή είναι μια σχεδόν κακή συνήθεια, γιατί καταλήγουν να οδηγούν κι αντί να προσέχουν το δρόμο, να παρατηρούν  περίεργα κτίρια ή διάφορα graffiti. Αλλά αν επιβραδύνετε και έχετε τα μάτια σας ανοιχτά (αλλά δε ψάχνετε για Pokemon), θα παρατηρήσετε όλα τα είδη των πραγμάτων. Πάρτε για παράδειγμα αυτό το μικροσκοπικό φυτό που απεικονίζεται παρακάτω που ξεφυτρώνει μέσα από τσιμέντο και μέταλλο. Ή την επόμενη φωτογραφία, μ’ αυτά  τα εγκαταλειμμένα παπούτσια, που τροφοδοτούν τη φαντασία με τόσες πολλές ιστορίες σχετικά με το πώς και γιατί βρίσκονται ακριβώς αριστερά από ένα παγκάκι στο πάρκο.

Εκπαιδεύοντας το μάτι

Κάποιοι άνθρωποι μάθουν πιο γρήγορα φωτογραφία από κάποιους άλλους, όμως δεν είναι κάποιου είδους ταλέντο που μερικοί άνθρωποι έχουν και άλλοι όχι. Σχεδόν ο καθένας μπορεί να διδαχθεί να σκέφτεται οπτικά και να παρατηρεί τα πράγματα, και αυτά είναι τα πιο σημαντικά τμήματα της φωτογραφίας. Απλώς θέλει μια κάποια αφοσίωση και κυρίως θέλει να κατανόησουμε ότι η ζωή, η ομορφιά και η αλήθεια, βρίσκεται στις λεπτομέρειες.

You may also like